Västerbottenpaj
Deg:
100 g saltat smör
3 dl vetemjöl
3 msk kallt vatten
Blanda smör och mjöl i matberedare så att det blir smuligt. Tillsätt vatten och arbeta samman till en deg. Fyll en pajform (gärna med löstagbar kant, det blir snyggare när man serverar) och låt stå i frysen en stund. Förgrädda därefter i 180 grader i 15 minuter.
Pajfyllning:
2 dl crème fraiche
2 dl mjölk
3 ägg
2 gulor
150 g riven Västerbottenost
Salt och svartpeppar
Salt och svartpeppar
Blanda crème fraiche, ägg, äggulor, mjölk och ost. Smaka av med salt och peppar. Häll i formen och grädda ca 30 minuter (den ska stanna och få lite färg) i 150 grader.
Till detta gjorde jag en sallad på ruccola, babyspenat, färska fikon och rostade pumpakärnor och dressing (olivolja, crema di balsamico, honung, salt och lite svartpeppar). Salladen var ett påhitt från min sida men den blev kanon till pajen.
Svartvinbärstårta
Vinbärsmousse:
3 gelatinblad
Svartvinbärstårta
Kolabotten:
100 g smör
1 dl strösocker
100 g smör
1 dl strösocker
1 msk sirap
1 msk vaniljsocker
2 1/2 dl vetemjöl (150 g)
1 tsk bakpulver
Rör smör och socker poröst, tillsätt därefter sirap. Blanda vaniljsocker, vetemjöl och bakpulver och rör ner det i smeten. Det är enklast att göra detta i matberedare. Ta en springform, 20-24 cm i diameter, och lägg ett tillklippt smörat smörpapper i botten. Tryck ut degen ovanpå och grädda i 200 grader (mitten av ugnen) i 12-15 minuter. Degen ska bli bakad och gärna få lite färg, men gräddar man för länge blir bottnen svår att skära genom.
Rör smör och socker poröst, tillsätt därefter sirap. Blanda vaniljsocker, vetemjöl och bakpulver och rör ner det i smeten. Det är enklast att göra detta i matberedare. Ta en springform, 20-24 cm i diameter, och lägg ett tillklippt smörat smörpapper i botten. Tryck ut degen ovanpå och grädda i 200 grader (mitten av ugnen) i 12-15 minuter. Degen ska bli bakad och gärna få lite färg, men gräddar man för länge blir bottnen svår att skära genom.
Vinbärsmousse:
3 gelatinblad
1 1/2 koncentrerad svartvinbärssaft av bra märke
2 msk crème de cassis
2 msk crème de cassis
2 dl vispgrädde
2 msk strösocker
2 dl matyoghurt
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca fem minuter. Krama ur och smält i kastrull på medelvärme (vispa långsamt under tiden) tillsammans med en halv deciliter saft. När det smält helt och hållet, häll i resten av saften och crème de cassis. Vispa grädden med sockret. Blanda i yoghurten och saftblandningen. Blanda noggrannt och häll på den något svalnade bottnen. Låt svalna/stelna i kylen.
Svartvinbärsspegel:
2 gelatinblad
1 dl koncentrerad svartvinbärssaft
2 msk crème de cassis
2 dl röda vinbär vid behóv
Blättlägg gelatinet i kallt vatten i ca fem minuter. Krama ur och smält i saft och crème de cassis under omrörning på medelvärme. Låt svalna.
Obs och varning, här kommer det kniviga momentet! Om moussen inte stelnat tillräckligt och gelatinblandningen som ska vara överst inte har svalnat tillräckigt kommer översta lagret att rinna rakt igenom mittenlagret. Jag har gjort denna tårta många gånger (bland annat tio stycken till min svågers bröllop) och inte misslyckats med detta, men igår gjorde jag det. Därav alla vinbären i mitten... När jag handlade till tårtan var jag för snål för att köpa vinbär till garneringen, men efter detta lilla kosmetiska missöde fick M kila och kompletteringshandla.
Moussen får gärna stå ett par-tre timmar i kylen för säkerhets skull och gelatinblandningen ska svalna så mycket som möjligt utan att det börjar stelna och bli geléigt. Den kan vara ljummen, men får inte vara varm. Trots all tandagnisslan och alla svordomar (¤#%#&"/"(!!"#¤) när jag såg det översta lagret göra ett hål i mitten av tårtan, blev det ganska bra till slut.
Efter lunchen åkte vi till Ikea och jag köpte bland annat åtta vita kökshanddukar för maximal handduksenhetlighet. På Ikea är det så billigt att man gott kan slänga ut dem när de börjar få fläckar som inte vill gå bort. Kanske inte optimalt ur ett hållbarhetsperspektiv, men fint, enkelt och rent blir det.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar